(Boven)aardse streken

In het laatste seizoen dat ds. Jan Wilts als predikant aan Damsterboord verbonden was mocht hij van de kerkenraad nog iets speciaals in de gemeente doen of organiseren. Zijn antwoord was dat hij graag dat wat hem motiveert  en in beweging brengt, wilde delen in een programma voor gemeenteleden en wie maar belangstelling heeft.
Dat werden vier uitnodigingen, vier ‘streken’.

Verslag Penseelstreken: een excursie naar het Catharijneconvent in Utrecht

Zaterdag 7 oktober: de wekker doet mij wakker schrikken: zo vroeg, en dat op zaterdag!

Oh ja, we gaan op stap, niet op schoolreisje, maar op excursie met onze predikant Jan Wilts! Onderweg in de bus naar het station zien we steeds meer bekenden instappen en op het hoofdstation Groningen komen de nog ontbrekende personen aan. De kaartjes van de groepsreis worden uitgedeeld en we spoeden ons naar de voorste wagon. Daar vinden we gelukkig een plek mooi dicht bij elkaar, dat is het voordeel van vertrekken uit Groningen!
We gaan vandaag naar Utrecht, naar het Catharijneconvent, om daar middeleeuwse kunst te bewonderen. Dat is namelijk iets waaruit Jan Wilts inspiratie opdoet en hij wil dat graag met ons delen. Maar er wordt ook iets anders gedeeld in de trein: koffie of thee met een lekkere plak koek voor iedereen van onze groep. En dat geeft dan toch weer een beetje het schoolreisjesgevoel.
Lees hier het hele verslag

Impressie Pennestreken
: leeskring over de roman “Gilead” van Marilynne Robinson

Wie af en toe een kerkdienst van Damsterboord bezoekt, weet dat onze predikant, Jan Wilts, zich niet alleen laat inspireren door de Bijbel en theologische literatuur, maar ook door romans.
Op woensdag 18 oktober, tijdens de tweede avond van de serie (Boven)aardse streken, stond één van zijn lievelingsboeken centraal: “Gilead” van Marilynne Robinson. Het is een briefroman over vier generaties uit een klein dorp in de Midwest van de Verenigde Staten. Een wondermooi boek, zoals Jan zegt.
Lees hier het hele verslag

Impressie Aardse streken: lezing door prof. dr. Rick Benjamins

Op dinsdag 13 februari was Prof. dr. Rick Benjamins in Kerkenheem. Hij hield een lezing die deel uitmaakt van de reeks ‘(Boven)aardse Streken’, een activiteitenreeks waarin ds. Jan Wilts, in het laatste jaar van zijn gemeentepredikantschap, een aantal bronnen met ons deelt die voor hem belangrijk zijn.
De lezing van Benjamins is de derde activiteit in deze reeks. Kerkenheem zat vol geïnteresseerden en we kregen van dhr. Benjamins een zeer interessant verhaal te horen, gebaseerd op zijn boek ‘Boven is onder ons’.
In dit in 2022 verschenen boek onderzoekt hij de betekenis van het woord “God” en waar het naar kan verwijzen in een tijd waarin kerk en christendom niet meer vanzelfsprekend zijn. “God” verwijst niet naar een realiteit of ideaal buiten onze wereld, maar maakt er deel vanuit: “Boven is onder ons”.
Lees hier het hele verslag

Impressie Podiumstreken

De laatste bijeenkomst, podiumstreken was op zaterdagmiddag 6 april 2024 in de Stefanuskerk.
Kaj van der Plas, predikant, verhalenschrijver, verhalenverteller, theatermaker zette er samen met een muzikant Herbie Blues een vrolijke voorstelling neer over een herdersjongen en zijn lammetje. Maar er kwam veel meer aan bod. Wolharige mammoeten liet hij hier over de ijzige steppe dwalen, enorme reuzen trokken over de hei en bouwden de hunebedden en terwijl de herdersjongen zijn schaapje zocht kwam hij zelfs het meisje uit Yde tegen! En ja hoor, het lam werd tenslotte gevonden en op de schouders genomen en naar huis gebracht. Bij de liedjes kon er mee gezongen worden en geklapt worden, wat enthousiast gedaan werd. De voorste rijen van de kerk waren gereserveerd voor jonge kinderen met hun ouders of grootouders aan de ene kant en aan de andere kant zaten veel bewoners van ´t Roer, waar Jan een bijzondere band mee opgebouwd heeft. Mooi was dat!
Aansluitend trokken we over het bruggetje naar Kerkenheem waar nagepraat, een sapje gedronken kon worden en er ook nog wat lekkers was.