Selecteer een pagina

 

Koster

Martina Panman is sinds april 2015 de koster van de Stefanuskerk in Noorddijk.
Ze was al lang actief binnen onze gemeente, draaide een aantal jaren mee in de oppas- en kindernevendienst, was lid van de werkgroep kerkrentmeesters -totdat ze koster werd- en is nog steeds lid van de ouderenbezoekgroep.
Sinds 2014 regelde zij de verhuur van Kerkenheem, het multifunctioneel centrum voor de Protestantse Gemeente Damsterboord, gelegen vlak naast de kerk.

Martina was jaren werkzaam als management assistente/secretaresse. Door een reorganisatie moest ze stoppen, waarna ze diverse banen als receptioniste en administratief medewerker had. Toen er een vacature kwam voor koster in de Stefanuskerk hoefde ze niet lang na te denken of ze zou solliciteren.
Het gastvrouw zijn zit in haar, en dat vindt ze ook het leukste in deze functie.

Als koster treedt ze ook in de voetsporen van twee van haar ooms, die respectievelijk koster in de Der Aa kerk en later de Martinikerk in Groningen, en koster in Emmen waren.

Koster is niet iets waar je een opleiding voor kunt volgen, wel iets waar je zelf veel van kunt maken en wat om een grote flexibiliteit en veel inzet vraagt.
Want naast het in goede banen leiden van de wekelijkse kerkdiensten en de bijzondere diensten door het jaar heen, zijn daar nog het verzorgen van trouwerijen (kerkelijk en burgerlijk), af en toe een uitvaart, en de verhuur aan bijvoorbeeld muziekgezelschappen en zangkoren die de kerk graag huren voor een jaarlijks concert.

Helaas is Martina sinds oktober 2018 door blessures voorlopig niet in staat haar werk te doen, en is er, na een periode waarin vrijwilligers haar taken waarnamen, een tijdelijke koster aangesteld.

Reinder de Jager

Na een sollicitatieprocedure is per 1 mei 2019 Reinder de Jager uit Sappemeer aangesteld als waarnemend koster van de Stefanuskerk.

Reinder is niet onbekend met het kosterschap, hij heeft samen met zijn partner als hulpkoster gewerkt bij de Immanuelkerk in Groningen.
Ook heeft hij zitting in de redactie van Kerk in Stad. Reinder is met zijn hoofdbaan per 1 juli 2019 gestopt en ziet de tijdelijke functie als een mooie nevenactiviteit waar hij veel zin in heeft en Damsterboord is blij met deze invulling.