Koster

Mijn naam is Reinder de Jager. Op 1 mei 2019 ben ik begonnen als waarnemend koster/beheerder in de Stefanuskerk. De toenmalige koster, Martina Panman, kon het zware lichamelijke werk, onderdeel van de functie, niet meer uitvoeren. Per 8 oktober 2020 neem ik het kosterschap officieel helemaal over – vanaf dat moment dus geen ‘waarnemend’ meer.

Wat ik bijzonder vind aan het kosterschap: dat ik in het hart van de kerk gastheer ben, op alle mogelijke manieren. Bij reguliere kerkdiensten, bij begrafenisdiensten, kerkelijke inzegeningen van het huwelijk, en bij burgerlijke huwelijkssluitingen (de Stefanuskerk is ook daarvoor een zeer gewilde plek). Een koster regelt alles daaromheen: van verwarming, geluid en het afspelen van muziek op het juiste moment, tot het afhandelen van de administratie die verhuur met zich meebrengt. Van het rondleiden van toekomstige bruidsparen en bespreken van de mogelijkheden, tot het uitluiden van een overledene uit de kerk: het is het werk van de koster. Daarbij draait het niet om mij: vriendelijkheid en hartelijkheid kosten niets, maar zijn de kern.

Wat ik nog elke zondagochtend een bijzonder moment vind, als ik ruim voor aanvang van de dienst de paaskaars aansteek – ik beeld me in dat vanaf dat moment het licht van Christus in de kerk aanwezig is.

In 2003 ben ik in de Immanuelkerk actief geworden in de vieringen, maar ook als hulpkoster, als de vaste koster vrijaf had. In diezelfde periode zijn mijn partner en ik op De Mikkelhorst in Haren gaan wonen, een zorgboerderij waar we samen in de avonduren en in de weekends beheerderstaken deden – een breed scala van werkzaamheden van het zorgen voor de dieren, omgaan met de deelnemers en ontvangen van gasten tot het regelen van de administratie. Het gastheerschap zit ons het bloed. En toen de vacature van waarnemend koster voorbijkwam, leek me dat op mijn lijf geschreven.
Nu voel ik mij vrij en thuis in deze gemeente: Damsterboord!

Ik werk daarnaast nog als ICT-er op De Mikkelhorst – tot mijn pensioen in mei 2021. En ik ben voorzitter van de redactie van Kerk in Stad, het blad van de Protestantse Gemeente Groningen. Ik maak voor de lol af en toe websites voor vrienden, ik lees veel en ik fiets op mijn e-bike zo’n 10.000 kilometer per jaar – ook van Sappemeer Noord, waar we sinds 2012 wonen, naar de kerk in Noorddijk.  Ik hoop, ook na mijn pensioen, nog lang koster te blijven…