Opening
Elke kerkenraadsvergadering beginnen we met de opening die bij toerbeurt door de verschillende kerkenraadsleden wordt verzorgd. Deze keer was onze predikant, Jan Wilts, aan de beurt. We spraken met elkaar over het “Onze vader” volgens Mattheüs 6. Er komt een herziene NBV en we keken naar de verschillen tussen deze versie, die van de NBV 2004 en de oecumenische versie die we in onze vieringen gebruiken. Tot slot spraken we dit gebed met elkaar uit. Door Jan zijn duidelijke toelichting en extra achtergrondinformatie was het weer een leerzame start.

Goede week
We hebben twee keer per jaar een besturenoverleg met de Walfriedraad. De laatste keer bleek dat twee van hun pastores, Peter Vos en Hilda van Schalkwijk, vanwege het bereiken van hun pensioengerechtigde leeftijd zullen vertrekken. Het is nog onzeker of zij worden vervangen. Onze oecumenische vieringen komen daarmee ook op losse schroeven te staan.
We hebben besloten om de vieringen in de goede week van 2019 binnen onze eigen gemeente in te vullen. Bij deze diensten is iedereen van harte welkom, dus ook onze geloofsgenoten vanuit de parochie.
De gezamenlijke palmpasendienst blijft eerst nog ongewijzigd.

Toekomst van Damsterboord
De laatste tijd is de toekomst van Damsterboord een vast agendapunt. Eerder kon u al lezen dat we dit onderwerp als bezinning in de kerkenraad uitgebreid hebben besproken. Inmiddels zijn we ook in gesprek geweest met een aantal gemeenteleden, om een eerste idee te hebben wat er leeft in onze gemeente. We hebben een aantal zgn “actieve doeners” gesproken en een aantal “kritische gemeenteleden” die iets meer op afstand staan en die we niet zo vaak ontmoeten.
Dit waren mooie open gesprekken met hier en daar verrassende opmerkingen en suggesties.

De volgende stap is nu dat we van u als gemeente graag willen weten hoe u erover denkt. Als eerste zijn we nu bezig om een enquête op te stellen waarin allerlei vragen over de waarde en betekenis van onze kerk of gemeente worden gesteld. Deze komt eind van de maand beschikbaar op de website van Damsterboord. We hopen dat zoveel mogelijk gemeenteleden deze willen invullen en terugsturen. Juist ook die gemeenteleden die we niet zo vaak ontmoeten. U kunt de ingevulde enquête mailen naar onze scriba (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) , maar ook downloaden uitprinten en opsturen naar ons postadres (Postbus 9145, 9703LC Groningen). Vindt u het lastig om dat via internet te doen dan kunt u ook bellen om een papieren exemplaar toegestuurd te krijgen.

Vervolgens willen we met u in gesprek. In de maanden september en oktober zullen we een aantal gespreksavonden organiseren waar u zich voor op kunt geven. Deze gesprekken zullen in kleine groepjes plaatsvinden, zodat ook iedereen aan bod komt. De resultaten hiervan zullen we dan, evenals de resultaten van de enquête in de kerkenraad bespreken. Het wil niet zeggen dat we alles ook een-op-een zullen overnemen, maar we zullen wel kijken naar wat haalbaar is en realistisch om als eerste aan te pakken. We zullen u daar natuurlijk weer over informeren.

 

Openstelling Stefanuskerk
Er is besloten om de Stefanuskerk beperkt open te stellen voor publiek. Er wordt ’s zomers veel gefietst en gewandeld en vaak lopen mensen even het paadje op naar de kerk, maar totnutoe was de kerk dan dicht. Om te beginnen zal de kerk, aansluitend aan de zondagse dienst, gedurende de zomermaanden open zijn.
Als het goed is zijn er inmiddels maatregelen genomen om te zorgen dat dat veilig kan en is de kerk al een aantal keren open geweest. Aan het eind van de middag wordt hij dan afgesloten door een vrijwilliger die een controle doet en als het nodig is ook even de wc schoonmaakt.

Dit was een verslag van de laatste kerkenraadsvergadering voor de zomer; we hopen dat u de enquête zult invullen en u hoort weer van ons aan het begin van het nieuwe vergaderseizoen.
Allen een goede zomer gewenst.

Namens de kerkenraad,

Annie van Dam

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com