Kerkenheem

Kerkenheem is de naam van een oude boerderij naast de Stefanuskerk in Noorddijk (gemeente Groningen).

Deze boerderij,  naast de middeleeuwse Stefanuskerk, heeft een lange geschiedenis. Al in de 13e eeuw is op deze plaats bebouwing geweest, oude gebinten dateren uit het eind van de 16e eeuw, en in de schuur zijn restanten gevonden van een 16e-eeuwse waterput.
Rond 1835 moet de boerderij zijn afgebroken en opnieuw opgebouwd, deels met oude bouwmaterialen. De huidige schuur stamt uit de 19e eeuw, het voorhuis is in 1934 herbouwd in de toentertijd populaire interbellum stijl (rode baksteen, dakoverstekken en geglazuurde dakpannen).
In die tijd woonde de familie van der Molen al op de boerderij, die tot 2010 in hun bezit bleef, en vrijwel in de oude staat was gebleven. In 2011 werd de boerenplaats verworven door de Protestantse Gemeente Damsterboord.

Tussen 2011 en 2013 is de boerderij onder architectuur ingrijpend verbouwd en gerenoveerd, waarvoor Architectenbureau Kor Holstein heeft getekend en de begeleiding heeft gedaan. Bouwbedrijf Notebomer was verantwoordelijk voor de uitvoering.

Tijdens de restauratie zijn veel authentieke elementen teruggeplaatst en alle bestaande muren zijn op dezelfde plaats gezet, zoveel mogelijk met de oude materialen. In de grote zaal is ook de molenbalk weer bevestigd. Samen met de steen die eronder past kon hier koren gedorst worden in een tredmolen.
De laatste staander is daarom ook weer uit het gelid gezet, dit was vroeger nodig om de rondgang rond de molen te maken. In de nok van de schuur is de hijsinstallatie teruggezet die gebruikt werd bij de opslag in de schuur.

Op de foto’s die overal in de boerderij hangen is te zien hoe deze in de jaren ’80 van de vorige eeuw gebruikt werd. Ze zijn gemaakt door de zoon van de laatste boer (Jan van der Molen) en zoveel mogelijk opgehangen op de plaats die op de foto staat.

De boerderij is verbouwd tot een multifunctioneel trefpunt voor de Protestantse Gemeente Damsterboord, een bezit om trots op te zijn. Samen met de kerk, die met een bruggetje verbonden is met de voormalige boerderij, is hier een prachtig kerkelijk- en zalencentrum ontstaan.

Het voorhuis van deze boerenplaats is in gebruik genomen als pastorie.

Gebruik en verhuur:
Het gebruik van Kerkenheem voor verjaardagen, partijen, condoleances, repetities, retraites, concerten, cursussen, vergaderingen en congressen behoort allemaal tot de mogelijkheden. In overleg is het gebruik van de naastgelegen Stefanuskerk te bespreken. Voor meer informatie: zie Verhuur