1. gespreksgroep voor verstandelijk beperkten, “Samenkring”.
eens in de maand, woensdagavond van 19.00 - 19.45, op ’t Roer;
eerste keer: woensdag 27 september
leiding: Ammy de Raad, Lizette Gemmink en ds Jan Wilts

 

 

2. gesprekgroep voor inwoners van de MEER-dorpen
onderwerp: deelnemers komen zelf met de onderwerpen, dat resulteert altijd in goed gesprek, soms bekijken we een film die tot bezinning en gesprek uitnodigt; onder de deelnemers zijn mensen met en zonder kerkelijke achtergrond; deze gespreksgroep staat uitdrukkelijk open voor ieder die mee wil doen vanuit het respect voor de overtuiging van de ander;
eerste keer: woensdag 18 okt, 15.00 - 16.30, huiskamer Spoorheem, Engelbert;
leiding: ds Jan Wilts;
opgave niet nodig.

 

4. Bijbelkring Emmaüskerk
onderwerp: zeven deugdelijke Bijbelse figuren; in de middeleeuwen werden zeven deugden onderscheiden: verstandigheid, rechtvaardigheid, matigheid en vasthoudendheid en geloof, hoop en liefde. In het gespreksboekje “Lieve Deugd” worden deze deugden toegelicht aan de hand van bekende Bijbelpersonen, zoals Esther en Jozef of onbekenden zoals Rispa en aan de hand van Giotto’s verbeelding van deze deugden in een kapel in Padua.
eerste keer: woensdag 11 oktober, 11.00-12.30 in Kerkenheem; 
daarna: 8 november, 6 december, 10 januari, 14 februari en 14 maart in de Emmaüskerk.
aanschaffen: Hanna van Dorssen (red.), Lieve Deugd ISBN 978 90 239 2077 9; € 9,90;
opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

5. Gespreksgroep Kerkenheem 
onderwerp: met korte actuele teksten van journalisten, filosofen en theologen gaan we met elkaar in gesprek over wat een mens tot mens maakt en welke rol “geloven” daarin speelt.

We doen dat in zes stappen.
1. - 11 oktober 2017 - We lezen verder bij de inmiddels beroemde regel van de Tsjechische priester Tomás Halík

“Op veel punten ben ik het met atheïsten eens, vaak op bijna ieder punt -
behalve in hun geloof dat God niet bestaat”

en we lezen daarnaast een verhaal van Peter Rollins, Iers theoloog, over de agnost die atheïst werd. Hoe zit dat met het bestaan van God en wat heeft dat met ons bestaan te maken?

2. - 8 november 2017 - Stephan Sanders, journalist, was altijd overtuigd atheïst, maar noemt zich tegenwoordig religieus. Die omslag heeft ook te maken met zijn ideeën over “de autonome mens”. Mensen worden verondersteld autonoom te zijn, keuzes zelfstandig te kunnen maken (inclusief het levenseinde), maar klopt dat eigenlijk wel? Een spannende vraag, actueel ook in het licht van de politieke discussies. We lezen een recent essay van Sanders uit de Groene Amsterdammer.

3. -6 december 2017 - Als een mens dan de religieuze gelovige weg gaat, waar is dat meedoen met de bestaande religie of kerk en waar is dat tegengas geven? We lezen verder in Rollins over ‘de orthodoxe ketter’ en leggen daar een preek van de theologe des vaderlands, Janneke Stegeman naast.

4. - 10 januari 2018 - Een gemeenschap van religieuze mensen kan dwingend zijn, hoe is een gemeenschap mogelijk die recht doet aan het persoon zijn van ieder afzonderlijk, van mijn eigen mens-zijn. En kan een persoon zonder gemeenschap? Over deze vragen gaat een essay van Bas van den Berg over de barmhartige Samaritaan. Stof tot gesprek.

5. - 14 februari 2018 - Houden we nog even open, we zien wat er onderweg komt.

6. - 14 maart 2018 - We eindigen onze reeks in de maand voor Pasen. Opstanding, waar wijst dat woord naar? Peter Rollins is opnieuw onze gids in een mooie open interpretatie van Pasen voor mens en gemeenschap.

Alle data zijn woensdagen, we beginnen om 20.15 en eindigen om 21.45 uur - in Kerkenheem. Welkom, ook wie er niet elke keer bij kan zijn. De losse onderdelen van de serie zijn ook goed afzonderlijk te volgen. Wie meedoet, ontvangt te zijner tijd de teksten.

Opgave: Annie van Dam, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 5420487, of ds Jan Wilts, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 2808863

 

 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com