Maandagavond 16 oktober as. om 19.45 uur in Kerkenheem

Bedoeld voor ieder die wel eens een bezoek brengt.

Begin van dit jaar is er een avond georganiseerd ter ondersteuning van bezoekwerk. Er is gekeken naar de verschillende situaties waar we in de praktijk mee te maken hebben en we hebben een paar moeilijke gesprekken geoefend.

Deze keer zal vooral de nadruk worden gelegd op rouwen. Wat is rouw, wat doet rouwen met een mens, hoe dragen we dat. We zoeken zowel het perspectief van jonge mensen als dat van oude(re). Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte om ervaringen te delen en in te gaan op vragen uit de praktijk.

We willen u uitnodigen voor deze nieuwe bijeenkomst. Ook nu zal onze predikant Jan Wilts de avond leiden.

De avond is bedoeld voor diegenen die eerder aan de cursus hebben meegedaan, maar ook voor iedereen die belangstelling heeft voor pastorale ondersteuning aan mensen in moeilijke situaties.

Kortom, hebt u interesse in dit onderwerp, dan bent u van harte welkom!

Wilt u meer informatie en/of wilt u zich aanmelden, neem dan contact op met

Annie van Dam 050-5420487 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of

Ria van Dijk-Hilberts 050-5491349 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Op zaterdag 4 november 2017 wordt door heel Nederland de grootste en gezelligste vrijwilligersactie in het groen georganiseerd! Vrijwilligers geven het landschap dan een onderhoudsbeurt. Landschapsbeheer Groningen en de Kerkrentmeesters van Damsterboord hebben het initiatief genomen om die dag met vrijwilligers de begraafplaats van de Sint Maartenskerk te Middelbert een extra onderhoudsbeurt te geven.

De fraaie begraafplaats van het kerkje in Middelbert ligt midden in het lintdorp Middelbert. In 1975 werd de kerk gerestaureerd in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken. Rond de begraafplaats ligt een singel met mooie hoge boomplanting. De kerk en de bomen bieden een prachtig herkenbaar beeld van Middelbert. Op de Natuurwerkdag kan op deze sfeervolle plek dankbaar werk worden verricht. De grafmonumenten kunnen worden schoongemaakt en de paden weer onkruidvrij worden gemaakt. Voor iedereen die meehelpt, is er koffie, thee en een lunch.
De werkdag is van 10.00 tot 14.00, op 4 november 2017 Middelberterweg 42 bij het kerkje van Middelbert.
Vrijwilligers kunnen zich opgeven bij de locatieleider Martijn van Dijken per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 06-53747767.
Aanmelden kan ook via de website www.natuurwerkdag.nl bij de locatie Middelbert in de provincie Groningen.

 

Douwe Hollenga, vz Kerkrentmeesters Damsterboord

Binnen de kerkenraad van onze gemeente loopt al langere tijd een discussie over het onroerend goed in de vorm van kerkgebouwen en de manier waarop we daarmee om willen gaan naar de toekomst toe. We hebben daar eerder over bericht. De kerkenraad heeft hiervoor ondersteuning gezocht en gekregen van de Protestante Theologische Universiteit (PThU).

Inmiddels is het onderzoeksrapport ontvangen. Binnen de kerkenraad loopt de discussie over de uitkomsten van dit onderzoek en wat het betekent voor de toekomstrichtingen van onze gemeente. Dat gaat verder dan alleen de keuze welk kerkgebouw of welke kerkgebouwen we blijven gebruiken. Graag willen we het rapport alvast delen met onze gemeente.

Voor uw agenda: oecumenische avonden Walfriedgemeenschap en Damsterboord

In vervolg op de mooie avond die we samen beleefden in het voorjaar over ‘rituelen in de Goede Week’ willen we ook dit seizoen twee gespreksavonden beleggen. Als onderwerpen hebben we gedacht aan “de Tien Woorden” (Tien Geboden) en aan “hongerdoeken”, dat zijn kleurige doeken waarop het lijden van mensen verbeeld wordt. Ze hebben in een aantal kerken een plek in de liturgie in de weken voor Pasen.

Beide avonden worden gehouden in de Emmaüskerk.

Als u de data alvast in uw agenda wilt zetten, hier volgen ze:

* woensdag 22 november over de “Tien Woorden”

* woensdag 7 maart over hongerdoeken

Meer informatie volgt later.

Hilda van Schalkwijk en Jan Wilts

 

 

1. gespreksgroep voor verstandelijk beperkten, “Samenkring”.
eens in de maand, woensdagavond van 19.00 - 19.45, op ’t Roer;
eerste keer: woensdag 27 september
leiding: Ammy de Raad, Lizette Gemmink en ds Jan Wilts

 

 

2. gesprekgroep voor inwoners van de MEER-dorpen
onderwerp: deelnemers komen zelf met de onderwerpen, dat resulteert altijd in goed gesprek, soms bekijken we een film die tot bezinning en gesprek uitnodigt; onder de deelnemers zijn mensen met en zonder kerkelijke achtergrond; deze gespreksgroep staat uitdrukkelijk open voor ieder die mee wil doen vanuit het respect voor de overtuiging van de ander;
eerste keer: woensdag 18 okt, 15.00 - 16.30, huiskamer Spoorheem, Engelbert;
leiding: ds Jan Wilts;
opgave niet nodig.

 

4. Bijbelkring Emmaüskerk
onderwerp: zeven deugdelijke Bijbelse figuren; in de middeleeuwen werden zeven deugden onderscheiden: verstandigheid, rechtvaardigheid, matigheid en vasthoudendheid en geloof, hoop en liefde. In het gespreksboekje “Lieve Deugd” worden deze deugden toegelicht aan de hand van bekende Bijbelpersonen, zoals Esther en Jozef of onbekenden zoals Rispa en aan de hand van Giotto’s verbeelding van deze deugden in een kapel in Padua.
eerste keer: woensdag 11 oktober, 11.00-12.30 in Kerkenheem; 
daarna: 8 november, 6 december, 10 januari, 14 februari en 14 maart in de Emmaüskerk.
aanschaffen: Hanna van Dorssen (red.), Lieve Deugd ISBN 978 90 239 2077 9; € 9,90;
opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

5. Gespreksgroep Kerkenheem 
onderwerp: met korte actuele teksten van journalisten, filosofen en theologen gaan we met elkaar in gesprek over wat een mens tot mens maakt en welke rol “geloven” daarin speelt.

We doen dat in zes stappen.
1. - 11 oktober 2017 - We lezen verder bij de inmiddels beroemde regel van de Tsjechische priester Tomás Halík

“Op veel punten ben ik het met atheïsten eens, vaak op bijna ieder punt -
behalve in hun geloof dat God niet bestaat”

en we lezen daarnaast een verhaal van Peter Rollins, Iers theoloog, over de agnost die atheïst werd. Hoe zit dat met het bestaan van God en wat heeft dat met ons bestaan te maken?

2. - 8 november 2017 - Stephan Sanders, journalist, was altijd overtuigd atheïst, maar noemt zich tegenwoordig religieus. Die omslag heeft ook te maken met zijn ideeën over “de autonome mens”. Mensen worden verondersteld autonoom te zijn, keuzes zelfstandig te kunnen maken (inclusief het levenseinde), maar klopt dat eigenlijk wel? Een spannende vraag, actueel ook in het licht van de politieke discussies. We lezen een recent essay van Sanders uit de Groene Amsterdammer.

3. -6 december 2017 - Als een mens dan de religieuze gelovige weg gaat, waar is dat meedoen met de bestaande religie of kerk en waar is dat tegengas geven? We lezen verder in Rollins over ‘de orthodoxe ketter’ en leggen daar een preek van de theologe des vaderlands, Janneke Stegeman naast.

4. - 10 januari 2018 - Een gemeenschap van religieuze mensen kan dwingend zijn, hoe is een gemeenschap mogelijk die recht doet aan het persoon zijn van ieder afzonderlijk, van mijn eigen mens-zijn. En kan een persoon zonder gemeenschap? Over deze vragen gaat een essay van Bas van den Berg over de barmhartige Samaritaan. Stof tot gesprek.

5. - 14 februari 2018 - Houden we nog even open, we zien wat er onderweg komt.

6. - 14 maart 2018 - We eindigen onze reeks in de maand voor Pasen. Opstanding, waar wijst dat woord naar? Peter Rollins is opnieuw onze gids in een mooie open interpretatie van Pasen voor mens en gemeenschap.

Alle data zijn woensdagen, we beginnen om 20.15 en eindigen om 21.45 uur - in Kerkenheem. Welkom, ook wie er niet elke keer bij kan zijn. De losse onderdelen van de serie zijn ook goed afzonderlijk te volgen. Wie meedoet, ontvangt te zijner tijd de teksten.

Opgave: Annie van Dam, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 5420487, of ds Jan Wilts, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 2808863

 

 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com